Fakültemiz Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi ABD öğretim elemanları 24 Kasım öğretmenler günü yemeğinde buluştu.
Dekanımız Prof. Dr. M. Ruhat Yaşar’ın da katıldığı programda öğretmenlik mesleği ve öğretmen yetiştirme üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. Dekan Yaşar, ülkemiz için nitelikli öğretmen yetiştirme çabalarının devamını diledi. Dekan Yaşar programa katılan hocalarımıza teşekkürlerini ilettikten sonra program sona erdi.
Dekanımız Prof. Dr. M. Ruhat YAŞAR Fakültemiz Temel Eğitim Bölümü Sınıf Öğretmenliği ABD’de eğitim gören 2. sınıf öğrencilerle kahvaltıda buluştu.
Etkinlikte öğrencilerin 2024 Güz dönemi içerisinde yaptıkları etkinlikler hakkında konuşuldu. Öğrencilerimizin yaptıkları çalışmalardan memnuniyetini ifade eden Dekan Yaşar, öğrenci etkinliklerine destek vermeye devam edeceklerini ifade etti. Öğrencilerin görüş ve önerilerini dinleyen Yaşar, öğrencilerimize teşekkürlerini ileterek bu tür etkinliklerin devam edeceğini belirtti.
Fakültemizde Oryantasyon Süreci Tamamlandı.
Kilisli Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi öğretim üyelerilerinin katkılarıyla 1. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen oryantasyon programı tamamlandı. Program kapsamında öğrencilere üniversitenin akademik ve sosyal olanakları tanıtılırken, ders programları, öğrenci işleri, kütüphane hizmetleri ve öğrenci kulüpleri gibi konularda bilgilendirme yapıldı. Öğrenciler, oryantasyon sürecinde öğretim üyeleri ve idari personel ile tanışarak, ihtiyaç duyacakları rehberlik hizmetlerinden nasıl faydalanabilecekleri konusunda yönlendirildi.
OKUL KÜTÜPHANESİ KURUYORUZ!
Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Kilisli Muallim Rıfat Eğitimi Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından “Okul Kütüphanesi Kuruyoruz” adlı proje kapsamında toplanan kitaplar İslâhiye 13 Kasım Ortaokuluna teslim edildi. Etkinliğe KMREF Dekanı Prof. Dr. M. Ruhat YAŞAR, Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selvi DEMİR, Türkçe Eğimi Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Tuba ALPTEKİN, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet ÖZŞAVLI, Dr. Öğr. Üyesi Bekir Sıddık KILIÇ, Arş. Gör. Sadık DURAN ve Türkçe Eğitimi ABD öğrencileri katıldı. Ayrıca İslâhiye İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa ÇETİN, 13 Kasım Ortaokulu idarecileri ve öğretmenleri ev sahibi olarak etkinlikte yer aldı. 2368 kitabın ve çeşitli kırtasiye malzemelerinin okula teslim edilip kütüphaneye yerleştirilmesi, teşekkür konuşmaları ve hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle etkinlik sona erdi.
Yeni Nesil Öğretmen Adayları Geleneksel Çocuk Oyunlarını Unutturmadı.
Fakültemiz Sınıf öğretmenliği 2. sınıf Geleneksel Çocuk Oyunları dersi, dönem boyunca her hafta kampüsümüz açık alanında (Voleybol sahası) Doç. Dr. Esat Yıldırım danışmanlığında öğrenciler ile uygulamalı bir şekilde gerçekleştirildi.
Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü öğrencileri Toplum Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında Musabeyli Hacılar Köyü Hıncal Uluç İlkokulu öğrencilerini ziyaret ettiler.
28 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Programı öğrencilerinin de katılımlarıyla teknik gezi düzenlendi.
Derslerdeki teorik bilgilerin uygulamaya dönüştürülmesi için önemli olan bu teknik geziye fakültemiz öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk İNCİLİ katıldı. Teknik gezi Kilis – Gaziantep – Malatya – Elazığ – Tunceli – Erzincan – Gümüşhane – Trabzon – Rize – Artvin – Erzurum – Bingöl – Diyarbakır – Şanlıurfa güzergâhında gerçekleştirildi. Öğrenciler bu teknik gezide karst jeomorfolojisi, volkan jeomorfolojisi, kütle hareketleri, göl oluşumları, baraj yapım teknikleri, eğim kırıklıkları ve faylar, yerleşme, turizm ve kent coğrafyası konularında incelemelerde bulunmuşlardır.
Fen Bilgisi Öğretmenliği öğrencileri "Trafik Kuralları Kırmızı Çizgimizdir" dedi.
Fen Bilgisi Öğretmenliği 2. sınıf öğrencileri Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Özge ÇİÇEK ŞENTÜRK’ ün danışmanlığında bir araya gelerek eğitim fakültemizin bahçesinde “trafik ve trafik kazaları, yaya geçidinin kullanılmasının önemi, trafik sorunun önlenmesi için yayalara ve sürücülere düşen sorumluluklar hakkında bilgi ve farkındalık kazandırma” amacıyla kendi tasarladıkları yaya geçidi düzeneği ve afişleri ile trafik güvenliği farkındalık etkinliği gerçekleştirdiler.
Fakültemiz Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Öğrencileri Tarihsel Kanıt Yerel Ve Sözlü Tarih Dersi kapsamında Kilis kent merkezinde kültürel, tarihi ve coğrafi incelemelerde bulundular.
Sosyal Bilgiler öğretmenliği 2. sınıf öğrencilerimiz Doç. Dr. Türkan ÇELİK ve Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk İNCİLİ eşliğinde tarihi yapılar, kent yapısı, kent mimarisi, kültürel ve sanatsal faaliyetleri inceleme fırsatı buldular. Kent içi saha çalışmaları sırasında Canpolat Paşa Gençlik Merkezi, Alaettin Yavaşça Müzesi, Kilis Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEP), Çok Amaçlı Toplum Merkezi, Kilis Belediyesine Bağlı kültürel el işlemelerinin yapıldığı konaklar, Havra ve Kilis Müzesine ziyaretlerde bulunuldu. Ayrıca kentte hala yaşatılan demir, bakır ve yemeni ustalarından mesleğin tarihi ve önemini dinlediler. Öğrencilerimiz mutfak kültürüyle ön plana çıkan Kilis’te coğrafi işaretli yemek ve tatlıları tanımış ve bu eşsiz lezzetleri test etmişlerdir. Bu kapsamlı gezi sonucunda öğrencilerimizin yerel tarihe olan ilgileri artmış ve derslerinde kullanabilecekleri zengin içerik ve metotlar sahada kazandırılmıştır. Tarihi kent gezisi sayesinde tarihi ve kültürel objelerin okul dışı öğrenme ortamı olarak eğitimde bizzat yararlanılması gereken mekânlar olduğu farkındalığı da gelişmiştir.
Fakültemiz Sınıf Öğretmenliği Öğrencilerinden Müzeye Anlamlı Eğitsel Gezi
Fakültemiz Sınıf öğretmenliği 3. sınıf öğrencileri ile Kilis müzesine Müze eğitimi dersi kapsamında ziyaret gerçekleştirildi. Öğrencilerimiz bu gezi ile birlikte geldikleri topraklarda bulunan kalıntıları görme, yaşadıkları şehrin tarihi geçmişine şahit olma şansı buldular. Ayrıca gezi sayesinde müzelerin okul dışı öğrenme ortamı olarak eğitimde bizzat yararlanılması gereken mekânlar olduğu farkındalığı ve müzelerde ne gibi etkinlikler yapılabilir fikri oluşturulmaya çalışıldı. Öğrenciler Kilis müzesinde Eser Bulma, Eser Tamamlama, Eğitsel Oyunlar, Yaratıcı Drama, Doğaçlama gibi birçok yöntem ve teknikten yararlanarak yaptıkları ve hazırlamış oldukları etkinlikleri sergilediler. Etkinlikler öğrencilerin Kilis müzesine yönelik hazırlamış oldukları afiş, broşür ile son buldu.
Kilisli Muallim Rıfat Eğitim Fakültesinde Dr. Öğr. Üyesi Fatih TIKMAN'ın "Bu Ödev Benim mi?" başlıklı sunumlarıyla bir etkinlik gerçekleştirildi.
Fakültemizde Birim Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.
Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. M. Ruhat YAŞAR başkanlığında, dekan yardımcılarımız Doç. Dr. Alper YETKİNER, Doç. Dr. Durmuş BURAK, Kilis İl Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir ALTAY, Prof. Dr. Mustafa CİNOĞLU, Fakültemiz mezunu Kilis Aralık Derneği İlkokulu Müdürü Mustafa Serdar GELEBEK, fakültemiz mezunu Kilis Yunus Emre İlkokulu Öğretmeni Mustafa Canberk GÜRLER, öğrenci temsilcimiz Umut AKSOY ve fakülte sekreteri İbrahim Halil AKBAŞ'ın katılımıyla Birim Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Kilis İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve fakültemiz arasında fakülte-okul işbirliği kapsamında yapılacak çalışmalara yönelik bilgilendirmeler gerçekleştirildi. Hem öğretmen adaylarının hem de öğretmenlerin mesleki gelişimlerini desteklemeye yönelik yapılabilecek çalışmaların kapsamı ve sürdürülebilirliği ile ilgili karşılıklı görüş ve beklentiler alındı.
Kilisli Muallim Rıfat Eğitim Fakültesinde Prof. Dr. Niyazi CAN'ın "Öğretmen Liderliği" başlıklı sunumlarıyla bir etkinlik gerçekleştirildi.
Türkçe öğretmenliği birinci sınıf öğrencileri Türk Dili 1 dersi kapsamında hazırladıkları "kış" temalı şiirleri paylaştı.
Kilisli Muallim Rıfat'ta Film Okuma Atölyesi Düzenlendi.
Kilis 7 Aralık Üniversitesinde “Film Okuma Atölyesi” konulu öğretmen adaylarına yönelik film gösterimi ve film okuma atölyesi gerçekleştirildi. "Hayat bir kutu çikolata gibidir, içinden ne çıkacağını asla bilemezsin." sloganı ile Üniversitenin Kilisli Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen atölyede öğretmen adayları film gösterimine katılmanın heyecanını yaşadılar. Fakültenin konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte usta yönetmen Tim Burton'un Norveçli yazar Roald Dahl'ın eserlerinden uyarlanan fantastik müzikal "Charlie'nin Çikolata Fabrikası" isimli filmi izlendi. Filmin ardından Araştırma Görevlisi Hızır Dinler "2023 yılında vizyona girecek Wonka filmi öncesinde büyülü gerçekçilik akımının sevilen eserlerinden Charlie'nin Çikolata Fabrikası'nı fakülte olarak yeni film arefesinde hep birlikte tekrar izledik. Willy Wonka büyülü gerçekçilik sinema akımını Spielberg göndermeleri ve aile teması ile yeniden keşfettik." dedi.
Programa katılan sinema severler birbirleriyle tanışarak, sohbet etme imkanı buldu. Ardından Kilisli Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda film ve sinema üzerine soru-cevap etkinliği ile atölye son buldu.
Fakültemiz için 2 projemiz TUBİTAK’ta kabul aldı.
Fakültemiz Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Vakkas YALÇIN Danışmanlığında, Okul öncesi öğretmenliği Öğrencileri Zemzem Yurt, Seher Deniz ve Evin Demir’in “Gebelik ve Lohusalık Süreçlerinde Baba” ve “Tasarım Odaklı Düşünme Modeline Göre Hazırlanan Okul Öncesi STEM Etkinliklerinin Çocukların Düşünme Becerilerine Olan Etkisinin İncelenmesi” adlı çalışmalar TUBİTAK 2209-A kapsamında Kabul aldı. Hocamızı ve öğrencilerimizi tebrik eder başarılarının devamını dileriz.
Milli Ağaçlandırma Günü'nde Fidan Dikim Etkinliği
Kilis ve Hatay'ı kapsayan Orman Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen geniş kapsamlı "Milli Ağaçlandırma Günü" kapsamında binlerce fidan toprakla buluştu. Bu etkinliğe Üniversitemiz ve Kilisli Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi'ni temsilen "Topluma Hizmet" dersi kapsamında öğretim üyelerimizden Dr. Öğr. Üyesi Selvi DEMİR ve Türkçe Öğretmenliği 3. sınıf öğrencileri katılım sağladı.
Fakültemiz Öğretim Elemanları ve Personelleri ile Trekking Etkinliği Gerçekleştirdi
Trekking etkinliğine Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Ali YILDIRIM, Kilisli Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi öğretim elemanları ve idari personelleri katıldı.
Kilisli Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi tarafından gerçekleştirilen “Doğaya Saygı” temalı trekking etkinliği yaklaşık 7 km’lik bir rota üzerinde gerçekleştirildi. Parkur alanı, Tahtaköprü Barajı – Güneşin Deresi– Yesemek Açık Hava Müzesi – Yesemek Tepesi – Yesemek Vadisi patika yolları olarak belirlendi. Tarihi, coğrafi ve kültürel çeşitliliğin yoğun hissedildiği coğrafyamızın zenginliğinde doğada trekking yapmak öğretim elemanlarına eşsiz deneyimler yaşattı.
Fakültemiz 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Paylaşım Toplantıları kapsamında Akademik Düşünce, Eğitim ve Medeniyet (ADEM) Topluluğu iş birliği ile “Davranışcılıktan Bağlantıcılığa Öğrenme Nedir?” isimli söyleşi gerçekleştirildi.
Fakültemizde AFAD eğitimi gerçekleştirildi.
Ülkemizde yaşanan ve yaşanması muhtemel afetlere değinilen programda afet öncesi, afet sırası ve afet sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgiler verildi. Öğrencilere afet hazırlığı ile ilgili sorular soruldu ve bu sorulardan hareketle afet hazırlığı süreci ile ilgili açıklamalar yapıldı. Ülkemizde gerçekleşen farklı afet türleri ve bu afetlerin olumsuz sonuçlarını azaltmak için yapılması gereken hususlar da eğitimde ele alındı. Verdiği önemli bilgiler için AFAD temsilcisine teşekkür ederiz.
Fakültemizde 1-8 Ekim Dünya Disleksi Farkındalık Haftası münasebetiyle Disleksi semineri düzenlenmiştir.
Program, İnönü Üniversitesi, Özel Eğitim Bölümü hocalarından Dr. Öğr. Üyesi Abdülbaki KARACA’nın çevrimiçi sunumu ve fakültemiz Özel Eğitim Bölümü hocalarından Dr. Öğr. Üyesi Abdullah EKER’in moderatörlüğünde gerçekleşmiştir. Programda, Disleksinin ne olduğu ve Disleksi olan çocukların eğitiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgiler verilmiştir.
Matematik ve Eğitim Topluluğumuzun bünyesinde düzenlenen “Çizgi Ötesi Öğretmenlik” başlıklı söyleşi, Dr. Öğr. Üyesi Zühal Gün Şahin’in moderatörlüğünde, Dekanımız Prof. Dr. M. Ruhat Yaşar'ın açılış konuşması ve Öğretmen Emre Özel’in sunumlarıyla gerçekleştirildi.
Öğrencilerimiz ve hocalarımızla beraber bir köy okulu olan Karamelik İlkokulu ziyaret edildi. Kitap yardımı, küçük bir konser ve fidan dikimi gerçekleştirildi.
Sınıf Eğitimi 2. sınıf öğrencileri, danışman hocaları Doç. Dr. Nermin Zahide Aydın ile birlikte Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında Emine Mahmut Kudeyt İlkokulu'na gitmiş ve öğrenmede zorluk çeken öğrencilerin öğretim süreçlerine 2,5 ay boyunca destek olmuştur.
Uzman Psikolojik Danışman M. Bahadır KOŞAN'ın Katılımlarıyla Okullarda Güncel Rehberlik Uygulamaları konulu söyleşi gerçekleştirildi.
Okul Öncesi Öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği öğrencilerinin katılımlarıyla Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında Kilis Demirciler köyünde Orman İşletme Müdürlüğü işbirliğiyle 200 adet çam ağacı dikildi.
2019-2021 Akademik Cübbe Giyme ve Ödül Töreni gerçekleştirildi.
"Üniversite Hayatı ve Sonrasına Dair" Başlıklı Söyleşi Gerçekleştirildi
"21. Yüzyılda Gençlerin Kariyer Planlaması ve Yönetimi" Başlıklı Söyleşi Gerçekleştirildi
"Türkçe Güzel Konuşma ve Yazma" Başlıklı Söyleşi Gerçekleştirildi
"Pandemi Psikolojisi ve Bilinçli İlaç Kullanımı" Başlıklı Söyleşi Gerçekleştirildi
"Otizmi Anlamak, Otizm ile Yaşamak" Başlıklı Söyleşi Gerçekleştirildi
"Nedenleri ve Sonuçları ile Siber Zorbalık" Başlıklı Söyleşi Gerçekleştirildi
"Bizim Yunus'un Romanları, Romanlarda Yunus Emre" Başlıklı Söyleşi Gerçekleştirildi
"Psikolojik-Ailevi Etkenler ve Uyum Sağlama" Başlıklı Söyleşi Gerçekleştirildi
"Mehmet Akif ve İstiklal Marşı" Başlıklı Söyleşi Gerçekleştirildi
Erasmus+ Programı Bilgilendirme Toplantısı
TUBİTAK Doğa Eğitimi Programları
İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü